OM MINDFULNESS

Du kender måske følelsen af ikke at kunne finde ro – følelsen af at kæmpe, ikke slå til, være forkert. Eller at verden er forkert.

Måske har du de bedste intentioner om at stoppe op, mærke hvor du er, hvor livet er – og ved godt – teoretisk – at det er det der skal til. Men alligevel har du følelsen af at livet passerer forbi og bruger mest tid i fortiden eller fremtiden, i gang med at planlægge eller gruble over ting som er sket. Med hovedet fuld af bekymringer, meninger, analyser og domme.

Det er sådan det er at være menneske – og det fantastisk at vores hjerne kan det – for den er nemlig designet til at passe på os og sikre at vi overlever. Og derfor scanner den som udgangspunkt hele tiden den indre og ydre verden for farer eller trusler. Hjernen og kroppen er ikke specielt interesserede i vores mentale tilstand – om vi er lykkelige eller ej, kun vores overlevelse. Så det at blive lykkelig – eller kunne leve i fred med os selv og verden – kræver et bevist valg – og øvelse i igen og igen at huske den intention.

Hvad er mindfulness?

Mindfulness er evnen til at være bevidst tilstede og opmærksom i nuet – med venlighed.

I min erfaring er det meget lettere sagt end gjort. Men heldigvis er det også en naturlig evne vi allesammen har, og som vi kan træne bevidst.

Hvordan kan det hjælpe?

Mindfulness kan bidrage til:

  • at skabe en hverdag med større balance, mere nærvær og glæde midt i al det kaos, der nogle gange udgør vores liv.
  • at styrke den evne vi allesammen har (men ofte glemmer) til at være bevidst tilstede i vores liv, i vores krop.

Mindfulness kan skabe et rum til at møde os selv og andre på en accepterende, venlig og empatisk måde – også når livet er svært og ikke helt lever op til de forventninger vi har til det – og ikke  mindst til os selv. Ved at arbejde med en nysgerrig og åben accept af hvordan livet er lige nu, åbnes muligheden for at give slip på nogle af vores forventninger, forestillinger om kontrol – og de medfølgende kampe med os selv og verden. Og derigennem også muligheden for at give slip på nogle af de gamle mønstre og vaner, som ikke længere giver mening i vores liv.

Vi har en tendens til at leve vores liv som om det er en fejl, når tingene ikke går som vi vil have  – og med en forventning om at hvis vi gør noget for at fikse det, så kan vi ende med et liv, hvor vi har kontrol over tingene, og det lever op til vores planer og forventninger. Men igen og igen viser det sig at vi ikke kan kontrollere alting, at lige meget hvor godt vi forbereder os og tager både livrem og seler på, så oplever vi livssituationer som ikke stemmer overens med de forventninger vi har. Det kan være store livsomvæltninger som tab af job, dødsfald eller sygdom, eller et kan være mindre hverdagshændelser som ’umulige’ børn, forældre, partnere – eller os selv.

Men tænk engang, hvis vores liv faktisk ikke skal fikses eller ændres? Hvad nu hvis der er en anden vej? Hvad nu hvis livet og du selv er en gave, bare som du og det er?

Tænk hvilken frihed det ville give og hvor meget energi vi ville have til at engagere os i os selv, hinanden og verden?

Til at leve et liv præget af nærvær, glæde, livsmod, empati, rummelighed, accept – følelsen af at høre til.

Mindfulness-Baseret StressReduktion (MBSR) i grupper

Jeg tilbyder løbende 8-ugers MBSR-kurser i små grupper.

Læs mere om gruppeforløbet hér

Silent retreat på Møn

Den 2. august starter vi på 7 dages nærværende tavst samvær i noget af Danmarks smukkeste natur. Der er kun 2 pladser tilbage, så mærk efter, om det er dig, der skal have den ene.

Læs mere om retreatet hér